Съвети за получаване на кредити онлайн:

- Използвайте само лицензирани кредитни компании. БНБ издава лиценз за извършване на дейност по отпускане на бързи кредити. Потърсете този лиценз на съответния сайт и никога не се доверявайте на услуги от съмнителни лица, които се предлагат в сайтове за обяви или онлайн форуми.

- Небанковите институции отпускат бързите кредити в рамките на от няколко минути до няколко часа. При кандидатстване за кредит в банкови институции нещата могат да се проточат с дни и седмици.

- Не се доверявайте на компании, които изискват всякаква форма на обезпечение, залог, гаранции и поръчители.

- Online кредитите също са известни и с името микрокредити. Можете да използвате и тази дума при търсенето им в google

- Никога не се доверявайте напълно на видяното или чутото по телевизията или радиото. Никоя уважаваща себе си финансова институция не раздава пари само срещу един подпис или една усмивка.

- Потърсете на сайта общите условия за отпускане на кредит (за предпочитане в pdf формат) и си го свалете при вас. Прочетете ги внимателно и се уверете, че нищо не ви притеснява в тях. Кредиторите по всякo време могат да обновят документа, но всичко свалено на вашия компютър си остава със съдържанието, което е било при кандидатстването ви.

- Уверете се, че финансовата институция е регистрирана в Комисията за защита на личните данни. Това гарантира сигурността ви.

- Сметнете на ръка годишната лихва по кредита. Не се доверявайте изцяло на калкулатора в сайта.

- Ако ви откажат от едно място не се отчайвайте и опитайте в конкурентен сайт. Всяка финансова институция има различни критерии за оценяване на кандидатите. Според справка на БНБ към началото на 2012 в България е имало 148 лицензирани дружества за кредитиране.

- Преценете обективно срока, за който ще трябва да върнете дължимите пари. Това може да ви спести много главоболия.

- Не плащайте никакви пари, които ще ускорят разглеждането на вашата молба за бърз кредит. В това число влизат и SMS съобщенията с висока стойност за “ уж“ ускоряването на процеса.

- Питайте, питайте, питайте – ако нещо не ви е ясно по вашия бъдещ бърз заем, то не се притеснявайте да зададете нужните въпроси. Важно е да сте наясно с всички детайли преди да натиснете бутона “Съгласен съм”;

- Не предоставяйте личните си данни на трети лица за кандидатстване за онлайн кредит. Възможно е след време тези трети лица да кандидатстват отново от ваше име и така да получите задължение, което не сте желали и трябва да връщате. Кандидатстването за заем с чужди лични данни е престъпление според Наказателния кодекс.

- Процедурата на одобрение от страна на финансовата компания включва проверка в “Централния кредитен регистър”. Ако до момента имате лоша кредитна история е много вероятно да не получите искания кредит.

- При одобрение вие ще получавате (в повечето случаи) парите в банковата си сметка.

- Опитайте се да бъдете изрядни платци на задълженията си по кредита. След време може отново да ви се наложи да ползвате същите услуги.

- При някои финансови институции предсрочното погасяване на договора намаля дължимата такса или премахва наказателната лихва. Предварително се запознайте с условията на договора в тези ситуации.

- При невъзможност да изплащате взетите задължение потърсете решение с финансовата институция. Информацията за нередовните платци се пази в централен кредитен регистър и всички финансови институции имат достъп до данните в него за период 5 години назад.

Пожелаваме ви успех и се надяваме да сме били полезни.

Leave a Reply